Kako začeti?

PRVI KORAKI

kako1 1. Nastavite si sedež tako kot je prikazano na sliki.
kako2
2. Zavrtite kolo tako, da bodo pedalke na 4. uri.
kako3
3. Postavite obe roki na ograjo, kot je prikazano na sliki.
4. Stopite na pedalko, ki vam je najbližje. To je drugače kot pri kolesu, kjer stopite na prednjo pedalko. Kolesarji so navajeni, da se premaknejo naprej, ko se povzpnejo na kolo. Na monociklu pa hočete, da se kolo premakne za četrtino obrata nazaj. Stopite na drugo pedalko in sedaj bi morali biti na sedežu s kolesom pod vami.

5. Zapedalirajte nazaj za četrtino obrata, tako da so stopala v vodoravnem položaju. S premikom nazaj lažje pridete iz »mrtvega« položaja (ko so gonilke navpično), kot s premikom naprej. Sedaj ste se pripravljeni premakniti naprej.
6. Trdno se držite ograje ter se rahlo nagnite naprej medtem, ko počasi pedalirate. Naslednji nasvet je najbolj pomemben: ko začne monocikel padati ga pustite. Ostanite na nogah in pustite, da pade. Sedež je nadomestljiv, vaš »sedež« pa ne. Še naprej se držite za ograjo dokler ne boste vsaj 3 ure vadili korake od 1-4.

Čestitamo! Ste približno deset ur od samostojne vožnje z monociklom. V naslednjih dneh boste popustili držo za ograjo in se držali samo še z eno roko. Par centimetrov se boste vozili brez pomoči, nato že pa metrov in kmalu boste odkrili skrivnost vožnje z monociklom.
Izboljšanje vaše vožnje z monociklom: eden najboljših načinov, da izboljšate vašo vožnjo in se pri temu tudi zabavate, je da igrate hokej na monociklu. Lahko pa se pridružite tudi monociklističnemu klubu, kjer boste nadgrajevali svojo vožnjo s pomočjo sovrstnikov.

NASVETI

Tukaj je 10 najboljših nasvetov, naučite se jih na pamet in kmalu boste na pravi poti.
1. »sedite na sedežu«
2. »ko monocikel prične padati ga pustite in ga ne poskušajte ujeti«
3. »ne glejte navzdol, temveč naprej«
4. »nagnite se naprej, ne nazaj«
5. »obrnite rame v smer v katero želite iti«
6. »sedite na sedežu«
7. »hitreje, hitreje, tako kot s kolesom se je veliko težje voziti počasi«
8. »ne poskušajte stati pri miru«
9. »ne skrbite, najprej se naučite zavijati samo v eno stran, šele nato v drugo«
10. »sedite na sedežu«

KAKO SE SAMOSTOJNO POVZPETI NA MONOCIKEL?

Obstajate dve tehniki, kako se povzpeti na monocikel brez pomoči.
1. Vi stojite pri miru, kolo pa se premakne.
Postavite prvo nogo na najbližjo pedalko, ki naj bo na približno 4. uri (to se spreminja z velikostjo kolesa, večje kot je kolo nižje mora biti pedalka), in namestite sedež v pravilen položaj. Pritisnite na pedalko in monocikel se bo pod vami premaknil tako, da bo pedalka na 6. uri (spodaj) in okvir navpično.
Položite drugo nogo na pedalko, ki bo zgoraj in zapedalirajte nazaj. Pedalke se morajo premakniti v tak položaj, da je ena na 3. in druga na 9. uri (se pravi sta v vodoravnem položaju), vaše ravnotežje mora biti rahlo naprej in tako ste pripravljeni, da se takoj zapeljete.
Vse to morate izpeljati gladko, vaše rame pa naj bodo čim bolj pri miru.
Ta način je primeren za bolj analitične začetnike in izvedete ga lahko s pomočjo držanja za zid, saj morajo vaše rame ostati čim bolj pri miru.
2. Vi se premaknete, kolo pa stoji pri miru.
Postavite prvo nogo na najbližjo pedalko, ki naj bo na približno 3. uri, namestite sedež v pravilen položaj in položite eno roko na sprednji del sedeža. Premaknite se naprej, kot da bi stopili na stopnico, toda uporabite čim manj teže. Pri premiku pomaga, da porinete sedež rahlo naprej, tako da držite gonilke vodoravno, kjer jih želite (to zelo pomaga predvsem fantom). Postopek je možno narediti dokaj počasi.
Pedalke naj skozi celotno vajo ostanejo v vodoravnem položaju. Ko ste na monociklu, in so pedalke v vodoravnem položaju, ste se pripravljeni zapeljati naprej.
Pri tej tehniki si lahko pomagate s pločnikom, in sicer tako, da kolo postavite ob robnik in to mu bo preprečilo, da se zavrti nazaj.
Ta način je boljši za drznejšega začetnika. Tudi dolgoročno je to boljši način starta, saj imate pri njem večji nadzor.

Nekaj utrinkov iz sveta monokolesarstva:
Kris Holm je najbolj prepoznavna oseba v svetu monokolesarstva.

Nežen spol na monokolesu;

Dan Heaton na monokolesu

Street disciplina


»Sproščena« vožnja po Manhattnu


Hokej na monokolesu

Pista